Header Ads

 • Semasa

  Inilah Ciri-ciri Bakso Dibuat dari Bab1 Yang Ramai TAK TAHU !! ((KONGSIKAN))

  Inilah Ciri-ciri Bakso Dibuat dari Bab1 Yang Ramai TAK TAHU !! ((KONGSIKAN))

  CIRI-CIRI BAKSO BABI
  Sukar membezakan antara bakso babi dan bakso sapi kerana teksturnya mirip, hanya saja kerana daging babi kurang berserabut berbanding daging lembu, biasany bakso babi lebih kenyal. Selain itu harga bakso babi jauh lebih murah berbanding dengan daging lembu

  CIRI-CIRI BAKSO MENGANDUNG BORAKS DAN FORMALIN
  Tekstur sangat kenyal seperti getah, bahkan membal bila dilempar ke bawah
  Bakso berformalin boleh tahan sampai 5 hari, bakso nomal hanya tahan selama 3 hari
  Bakso menganung boraks bentuknya tetap untuh walau sudah lebih dari 3 hari

  UJI SEDERHANA BAKSO MENGANDUNG BORAKS
  Menggunakan bantuan haiwan / kucing. Kucing adalah penyuka daging tapi bisa membezakan mana daging yang segar dan mana yang mengandung boraks. Kucing biasanya tidak mau memakan bakso yang mengandung boraks
  Uji kimia sederhana dengan cara sebagai berikut
  Lumatkan bakso dengan air
  Tetesi dengan 3 ml metanol lalu beri api bahagian atasnya
  Apabila hasil pembakaran berwarna hijau, anda perlu waspada kerana sangat mungkin mengandung boraks

  BAHAYA BORAKS DAN FORMALIN BAGI TUBUH
  Penggunaan bahan nonpangan pada makanan sangat berbahaya bagi kesihatan. Jenis seperti boraks dan formalin paling sering dipakai. Untuk mengenyalkan dan mengawet bakso. Kesan jangka panjangnya boleh sakit kepala hingga gangguan organ hati!

  BAHAYA FORMALIN
  Formalin masuk ke dalam sebatian karsinogen yang mencetuskan tumbuhnya sel kanser. Penggunaan formalin sebetulnya jauh dari sektor pangan, iaitu menjadi bahan racun perosak, pengawet tekstil dan pembersihan lantai. Formalin juga boleh digunakan untuk mengawetkan mayat dan bahan buatan untuk penyelidikan pelajar-pelajar perubatan, perubatan haiwan, ladang, juga biologi.
  Seperti dikutip dari penerbitan mengenai bahaya formalin yang ditulis oleh Prof. DR. Ir. Chanif Mahdi, MS dari Makmal Biokimia Universiti Brawijaya, ambang batas formalin yang boleh masuk dalam tubuh antara 1.4 hingga 14 mg. Lebih dari itu boleh mengakibatkan terjadinya gangguan pada organ dan sistem tubuh, seperti mual, muntah, cirit-birit, kerosakan saraf, hingga kehilangan pandangan.

  BAHAYA BORAKS
  Sementara itu, serbuk boraks juga sebenarnya dipakai sebagai antiseptik pemadam perosak, bahan antikarat, juga bahan gigi palsu. Boraks mempunyai sifat seperti racun yang menyerang seluruh rangkaian tubuh, dan boleh mencetuskan keradangan saluran pencernaan, pengumpulan cecair dalam tubuh, sehingga pengecilan hati. Ciri-ciri keracunan boraks antara lain sering muntah, cirit-birit, anemia, juga timbul tompok pada kulit.

  CARA AMAN MEMILIH BAKSO
  Hanya membeli bakso di langganan yang sudah dipercayai. Tak semua tukang bakso nakal, banyak pula yang jujur, jadi jangan ragu ragu untuk bertanya asal usul bakso yang dijual, kalau penjual menjawab dengan mantap, anda boleh tenang
  Perhatikan daya tahan bakso. Bakso tanpa pengawet hanya tahan maksimum 3 hari di luar peti sejuk.
  Belilah bakso yang harganya berpatutan. Bakso yang dibuat dari daging lembu asli hanya terdiri dari sedikit sekali tepung, jadi wajar kalau harganya tidak murah. Kalau murah tapi rasa gurih dagingnya sangat terasa, sebaik-baiknya anda berhati-hati kerana boleh jadi bukan daging lembu sebenar.
  Pilih bakso yang sudah berijin depkes dan disahkan halal, ini adalah cara paling selamat untuk mengokonsumsi bakso

  http: //www.pusatberitaterpopuler99.com/2016/03/waspada-inilah-ciri-ciri-bakso-yang.html

  Tiada ulasan

  Post Top Ad

  Post Bottom Ad