Header Ads

 • Semasa

  11 Fakta Mengenai Datuk Siti Nurhaliza Yang Ramai Tak TAHU !!

  Datuk-Siti-Nurhaliza
  11 Fakta Mengenai Datuk Siti Nurhaliza Yang Ramai Tak TAHU !! | Penyanyi nombor satu negara, Dato’ Siti Nurhaliza telag genap 20 tahun berada dalam industri seni hiburan pada 1 April yang lepas.
  Tidak dapat dinafikan, beliau masih lagi memiliki pengaruh dan aura Siti Nurhaliza yang masih lagi kuat dalam kalangan peminatnya di seluruh pelusuk Malaysia.
  Dari muda sehinggalah yang tua, tak kira apa bangsa sekalipun, nama Siti diakui sebagai antara penghibur terhebat pernah dilahirkan negara.

  11 Fakta Mengenai Datuk Siti Nurhaliza

  1. Dilahirkan di Kampung Awah, Temerloh dan kemudiannya dibesarkan di Kuala Lipis.
  2. Mewarisi darah seni keluarganya, khususnya di sebelah ibunya, Siti Salmah Bachik. Datuknya merupakan seorang pemain biola yang sering memainkan lagu-lagu tradisional.
  3. Sangat aktif dalam sukan ketika di zaman sekolah, antaranya bola jaring dan hoki.
  4. Diberitakan pernah mendapat tawaran melanjutkan pelajaran di sebuah IPTA selepas SPM, namun memilih untuk memberi tumpuan pada kerjaya seni yang baharu bermula ketika itu.
  5. Sangat menggemari warna hijau.
  6. Jika tidak bergelar penyanyi, Siti mungkin menjadi anggota polis atau guru.
  7. Antara anugerah antarabangsa yang dimenangi Siti ialah Vokal Terbaik (South Pacific International Song Contest – Australia), Anugerah Emas (Asian Music Festival – China) dan Grand Prix (Voice of Asia Festival – Kazakhstan)
  8. Walaupun sudah lebih 6 tahun menarik diri dari Anugerah Juara Lagu, namun sehingga kini Siti masih memegang rekod penyanyi paling banyak memenangi anugerah berprestij berkenaan.
  9. Abang Siti, Saiful Bahri atau Ayie pernah melahirkan dua album sebelum menarik diri dari bidang nyanyian untuk menguruskan kerjaya adiknya.
  10. Vokal Siti diiktiraf antara yang terbaik pernah wujud di Malaysia, dengan 12 kali kemenangan dalam kategori Persembahan Vokal Terbaik di Anugerah Industri Muzik (AIM), 8 kali daripadanya dimenanginya berturut-turut.
  11. Sudah memiliki 16 buah album studio dan 6 album rakaman konsert live.

  Tiada ulasan

  Post Top Ad

  Post Bottom Ad